Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
[Levyt] [Vuosi kerrallaan] [Vuosiäänestyksiä] [Ihmisiä] [Kirjoituksia] [Neil Suomessa] [Linkkejä] [Palaute]


Neuvoja tekstien hankkimiseen

Divarit ja antikvariaatit

Kiinnostavan tuntuisen artikkelin listalta löydettyäsi kannattaa laittaa muistiin, missä lehdessä artikkeli on ollut ja tehdä pieni kierros lähiseudun divareissa ja antikvariaateissa. Vanhimpia lehtiä (1970-luvun Soundit ja Musat) voi olla aika vaikea löytää. Jos jonkun tuon aikakauden lehden onnistuu löytämään, niin ei kannata ihmetellä, jos hintapyyntö on korkea. Soundin ensimmäiset vuosikerrat (1975-77) painettiin sanomalehtipaperille tabloidimallisina, joten hyväkuntoisen yksilön löytäminen divarista on aika epätodennäköistä. Uudempia lehtiä on todennäköisempää löytääkin kohtuuhinnalla divareista tai antikvariaateista, kirpputorejakaan ei kannata unohtaa. Toivelista kannattaa kuitenkin pitää mukana, myymälöissä ei aina suhtauduta kovin positiivisesti lehtien tarkkaan selaamiseen.

Kirjastot

Monissa kirjastoissa säilytetään vanhempienkin musiikkilehtien vuosikertoja. Kuten divarienkin suhteen, kannattaa kirjata paperille kiinnostavan tuntuisista artikkeleista ja arvosteluista lehden nimi ja numero ja suunnata kulku lähimpään kirjastoon. Kirjastojen avulias henkilökunta kyllä kertoo sinulle auliisti, löytyisikö jopa kyseinen lehti heidän kokoelmistaan. Kannattaa tosin varautua siihen, että lehdet ovat varastossa, josta ne sinulle noudetaan jonkin ajan kuluttua, esimerkiksi seuraavaksi päiväksi. Vanhempia lehtiä myöskään ei välttämättä anneta kotilainaksi, joten varaudu lueskelemaan lehtiä kirjastossa. Hyvällä tuurilla lehdistä voi ottaa kopioita, joita voi kotona tutkiskella samalla mukavaa musiikkia kuunnellen.

Kirjaston koosta ja varastotiloista paljolti riippuu, miten pitkältä ajalta ja mitä lehtiä heillä omissa kokoelmissaan on. Jos niin huono tuuri käy, ettei haluamaasi lehteä löydy, ei vielä kannata vaipua masennuksen mustiin syövereihin. Seuraavana vaihtoehtona on Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto (http://vaari.linneanet.fi/) tai oman alueesi maakuntakirjasto, jossa lehtiä säilytetään yleensä vähintään 5-10 vuotta. Varastokirjastoon on keskitetysti koottu aikakausilehtiä, sieltä muut kirjastot voivat asiakkaiden toiveesta tilata kopioita lehdissä olleista artikkeleista. Varastokirjastosta artikkeleita tilattaessa hommaa nopeuttaa huomattavasti, jos artikkelista tietää myös sivunumerot. Esitä siis kirjastovirkailijalle seuraavantapainen toivomus: "Olen kiinnostunut eräästä artikkelista, mitenhän voisin saada sen luettavaksi tai peräti kopion itselleni?".

Mikäli artikkelin tilaaminen onnistuu, kirjastoon tulee joko alkuperäinen lehti lainattavaksesi tai sitten valokopio tilaamastasi artikkelista. Joissakin kirjastoissa on myös mahdollista, että artikkeli lähetetään Varastokirjastosta sähköpostin pdf-muotoisena liitetiedostona omaan kirjastoosi, jossa he sitten joko tulostavat artikkelin sinulle tai halutessasi kääntävät sen sähköpostiisi. Tällöin voit sitten omalla koneellasi lukea pdf-muotoista artikkelia, edellyttäen, että olet asentanut koneellesi lukemiseen tarvittavan, ilmaisen Acrobat Reader -nimisen ohjelman. Mikäli kirjastostasi tällaista mahdollisuutta sinulle tarjotaan, niin selvitäthän valmiiksi, minkäkokoisia liitteitä sähköpostisi pystyy ottamaan vastaan.

Artikkeleita tai levyarvosteluja tilatessasi huomioi myös, että homma todennäköisesti maksaa kirjastossa jotakin. Maksut vaihtelevat kirjastoittain, joten kannattaa kysäistä ennen kuin tilaat artikkeleita. Todennäköisesti kyllä kirjaston henkilökunta valistaakin sinua maksujen suhteen ennen ryhtyvät artikkelia hankkimaan.

Jollei tekstiä ei kirjaston kautta tunnu löytyvän, jää vielä keinoksi yliopistojen kirjastot ja niistä ennen kaikkea vapaakappelekirjastot, joita ovat Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopiston kirjastot. Vapaakappalekirjasto tarkoittaa, että painopaikat toimittavat sinne muutaman kappaleen kaikista Suomessa julkaistuista kirjoista ja lehdistä. Käytännössä voi silti olla, että pienilevikkisimpiä julkaisuja ei näistäkään kirjastoista aina löydy.

Jos asut sopivan etäisyyden päässä jostakin vapaakappalekirjastosta, ensimmäinen toimenpide on, että käyt kirjastossa hankkimassa itsellesi kirjastokortin. Kirjastojen aineistot ovat kaikkien käytettävissä, mutta aineistoa ei yleensä saa lainaksi, vaan niitä tutkaillaan kirjastossa, jossa voit ottaa myös kopioita. Huomioi, että kirjastojen varastot ovat massiivisia, joten aineistoa ei saman tien saa tutkailtavakseen vaan varaus täytyy tehdä edellisenä päivänä.

Osaan jutuista olen saanutkin alkuperäisen tekstin kirjoittajalta julkaisuluvan, tässäkin yhteydessä haluan osoittaa heille kiitokset. On hienoa, että vanhoja, muuten hankalasti hankittavia kirjoituksia voi julkaista uudelleen kaikkien luettaville. Neil Youngiin liittyen on vuosien kuluessa Suomessakin kirjoitettu melkoinen määrä asiantuntevia ja innoittuneita teksteja, jotka varmasti auttavat Neil Youngin mittavaan uraan ja tuotantoon tutustumistaan aloittelevaa taipaleellaan.